2009-10-22

Gissa vem...

Millesgården?
"Minimalistiskt, typ"?
Kalmar?
Typiskt svenskt?
More is a bore?


KOMMENTAR 1: Så skönt att vi slipper BIG! Klart sämst. Ser ut som ett skolprojekt. Varför fick han vara med över huvud taget? Ett missat tillfälle för någon annan... (och oss!)

KOMMENTAR 2: Ganska klurigt att lista ut dom andra. Eftersom arkitekt.se (Bengt Samuelsson) schabblat och glömt lägga upp PDF på "Skogsskimmer" är det än så länge svårt att säga något. "Sten i skogen" känns valhänt-White. "Columbarium" är mörkast/mest död. Det är bra. "Vid gläntan" är mest tråkmodernistisk. Ledtråd: träullsplattor som undertak.

Man kan också se på språk och metaforer. Skriver man "byggnadskropp" om man är ickesvensk? "The body of the new crematorium..."?

KOMMENTAR 3: "Skogsskimmer" såg tydligt svensk ut också, med luddiga naturromantikmetaforer, AutoCAD-estetik och riktigt ful typografi. Lurigt det här...
Eller är det så att utlänningarna exotiserar så grovt över det svenska och Asplund så att dom i själva verket ser mest svenska ut? Ingenting är lätt i dessa perverterade postmoderna tider... :-]

KOMMENTAR 4: Sammanfattningsvis får man väl säga att Stockholms stad lyckats göra allting fel igen. Som tävlingsuppgiften har lagts upp är byggnaden helt kontextlös, ingen direkt relation till det befintliga högt aktade. Helt riskfritt. Detta är en uppgift som tusen gånger mer lämpar sig för en helt öppen tävling än någonsin det ytterligt komplexa sammanhanget stadsbiblioteket. Och som exklusiv tävling är den meningslös. För att en sådan skall vara maximalt verkningsfull måste valen vara medvetna och effektiva.

White, Celsing och BIG har inte förvaltat sina platser i den utvalda skaran. Deras urvattnade och obegåvade förslag är bortkastad tid och pengar. Men, det ansvaret bär inte arkitekterna. Vem som helst med lite kritisk inställning hade kunnat sålla bort dom ur sammanhanget direkt. Kvar är de internationella stjärnorna, som levererat som förväntat. Är 40% effektivitet vad Stockholms stad nöjer sig med i denna ytterligt betydelsefullla process?

Och Arkitektur toppar fortfarande bloggen med ett pariserhjul från Malmö...

Och till slut fick SvD ändan ur vagnen.
DN har inte skrivit ett ord.

2 kommentarer: