2008-10-16

Och de nominerade är.

Så har den ovanligt heterogena Kasper Salin-prisjuryn (Ingela Lindh, Gert Wingårdh, Lene Tranberg, Elisabeth Hatz) gjort sitt val: Riksutställningar/Riksantikvarieämbetet i Visby av Johan Celsing, Kalmar konstmuseum av Tham & Videgård Hansson och ett fritidshus på Gotland av Sandell Sandberg. Se mer här. Vad fan gör den tredje nomineringen där? Är ett lustigt formgivet privathus för tidskriftsmarknaden bortom all komplex kontext en av Sveriges bästa byggnader 2008? Ville Wingårdh gynna sin kompis nu när han själv inte kan raka hem priset? Skit samma, det kommer ändå inte att vinna.

Finns det verkligen inget bättre byggt i Sverige under senaste året? Kan man inte ställa krav på att juryn bemödar sig att hitta något intressant utöver det mest uppenbara? Det känns som om den moraliske ledaren för juryn följt sitt vanliga lättsinniga spår och förenklat framför problematiserat. Både konstmuseet och ämbetsbyggnaden är högst habil arkitektur, men extremt konventionella både estetiskt och tekniskt och inte djupgående eller artistisk byggnadskonst på något plan utöver det mest grundläggande. Tham & Videgård Hansson och Celsing har producerat två mycket gedigna byggnader som gott representerar den höga lägstanivå vi skall vara glada över i Sverige, men ingenting mer.

Med detta jämntjocka och homogena startfält är utgången upplagd: inget förstapris, två andrapris och bakläxa på den tredje nomineringen.

Det mest spännande på prisgalan blir nu vem som får Kritikerpriset, och det vill inte säga lite.


UPPDATERING: Det där gotländska fritidshuset visade sig vara intressantare än väntat: Mäcklarna har det svårt; Mark Isitt gör sig bra på bild. Synd att Bostadspriset är nedlagt, det här projektet hade gjort sig utmärkt i den kategorin. Arkitektur handlar ju bara om hur husen ser ut (på bild), eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar