2011-09-26

Studentuppror?

Sveriges bästa arkitekturpublikation månadstidningen Arkitekten har ett nytt nummer ute. Ett skakande reportage berättar om situationen på våra arkitektskolor. Studenterna är totalt vilsna både när det gäller utbildningens mål och syfte. Och dom mår pyton av det, förstås. När man läser vad en del utbildningsansvariga har skamlös mage att offentligt säga behöver man inte undra över orsaker:

"I Lund har kritiken varit stark i flera år och riktat in sig på schemalagda helger och stora projektarbeten som ska vara klara på kort tid. "Pressure makes diamonds" är enligt en student ett motto. Skolchef Christer Malmström försvarar undervisningen:

– Vissa kurser är sådana. Den pedagogiska grunden handlar om att när du tvingas prestera under tryck tvingas du hantera den stress som uppkommer. Och den visar att du kan prestera, trots eller på grund av stressen. Det är kunskap du måste ha med dig när du kommer ut på ett kontor, där går man inte hem klockan fem om man har ett stort uppdrag som ska vara klart, svarar Christer Malmström, som också är praktiserande arkitekt med sitt kontor Malmström Edström."

Pehr Mikael Sällström, utbildnings- och forskningsansvarig på Sveriges Arkitekter, fyller aningslöst på:

"Det kanske är så det ska vara: Att studenterna är kritiska mot den rådande utbildningen och vill ha förändring är ett hälsotecken."

Titeln "Årets idiot 2011" har redan erövrats av Mark Isitt, men Malmström kanske kan få ett nyinstiftat hederspris: "Årets dumskalle 2011"? Eller kanske "Årets dinosaurie 2011"?

När skall den förbannade myten om arkitekten som lidande konstnär och lycklig hora avlivas?

---

UPPDATERING: Situationen verkar om möjligt vara ännu värre på Arkitekturskolan KTH, enligt ett häpnadsväckande reportage i Kulturnyheterna. Studenter vågar inte träda fram utan anonymitet med rädsla för sin framtid i yrket. Vad är det som händer i vår lilla värld?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar