2011-03-24

Årets idiot 2011

Året är inte gammalt, men redan nu har vi en klar segrare: MARK ISITT!

"Arkitektur och kriminalitet":
Från luften ser allt bra ut
Att riva eller inte riva, det är frågan
Hur skall förorten få tryggt stadsliv?

Att Isitt är en ytlig bimbo visste vi redan, men att han dessutom renodlar detta tillstånd genom att transformera upp de mest vulgära och perverterade fördomarna om Förorten medför ändå nya nivåer i hans gärning som Sveriges mest korkade arkitekturskribent.

I vår extremt populistiska och fördummade samtid har Isitt nu blivit ny fanbärare, långt framför både Marcus Birro och Jimmie Åkesson. Att Isitt gillande refererar till Danmarks integrationspolitik är ingen tillfällighet. Hans fäblesse för mockaskor och manchesterkavajer får nu en ny dimension, kulörmässigt sett.

Fast egentligen borde väl priset gå till Gabriel Byström, Sveriges kanske sämsta kulturchef, som publicerar den chockerande låga kvalitet som Isitt till synes oavbrutet knattrar fram.

---

PS. Hedersomnämnande till "kollegorna" på 4 Ark:
http://pimpmyverklighet.blogspot.com
Ovanifrån/utifrån-perspektivet grundläggs tidigt på Chalmers. Tacka Ola Nylander et al för det.

Vad fan är det med förortsbashingen? Har den evigt liv? Vad är det för central känsla och grundläggande behov som gör den så livskraftig?

---

Utmärkta svar på tal (om man nu skall upphöja Isitt:s svammel till det):

Ove Sernhede

Mattias Hagberg
Axel Demker/Lena Kulin
Cecilia Verdinelli

Det finns ett hopp i det utvecklade samtalet och den djupare kunskapen, även i vår populistiska och skamlöst förenklade tid!

10 kommentarer:

 1. Jag tycker Isitt sätter fingret precis på problemet med våra modernistiska förorter. Eliaesons osubstantierade kritik av kritiken förefaller mig förtjäna epitetet "korkad" hundra gånger bättre.

  SvaraRadera
 2. Självklart låter det Isitt säger bra och som en enkel och bondförnuftig lösning; han är populist. Tänk såhär: Isitt=Åkesson. Då blir det enklare att förstå de mer insatta och bildades upprördhet.

  Isitt:s "sakargument" är i sin gränslösa naivitet och asociala arrogans inte värda att bemöta.

  SvaraRadera
 3. Han redovisar åtminstone argument, och det gör inte du. Ditt tyckande är väldigt uppskruvat och färgat av vad jag uppfattar som personligt hat, men en eloge i alla fall för att du hejdade dig och skrev "Åkesson" när du tänkt skriva "Hitler".

  SvaraRadera
 4. Hitler var visserligen också populist och hade en naiv och banal arkitektursyn, men jag tycker inte att det är relevant att likställa honom med Isitt.

  Skarpsynt av dig att inte hitta några argument från min sida. Som sagt: jag ger Isitt den uppmärksamhet och de argument han förtjänar. De jag länkar till argumenterar förträffligt. Läs framförallt Ove Sernhede.

  SvaraRadera
 5. Tycker det är besynnerligt att likställa åkesson med isitt när de båda är varandras motsats i förklaringen om hur det blev som det blev i förorten; människorna - arkitekturen.

  SvaraRadera
 6. Båda är populister: de presenterar en vulgär, enfaldig, förenklad och lättköpt förklaring på ett komplext samhällsproblem.

  SvaraRadera
 7. Finns det andrapris?
  http://www.stockholmskyline.se/2011/10/valbefinnande-som-modell-for-integration-och-socialekonomisk-hallbarhet/

  SvaraRadera
 8. Det kan vi mycket väl tänka oss... :-}
  Antimodernisterna är i de flesta former tämligen outhärdliga.

  SvaraRadera
 9. Efter gårdagens inlägg i G-p är dags för re-nominering av Halt Underlag till titeln för 2012 och 2013. Och vänligen, skicka honom ett diplom för 2011 års jordskredsseger - han efterlyser detta på sitt tvitterkonto, ty han vill så gärna ha med "diplomerad idiot" i sitt cv för kommande inlägg i det rådande politiskt ideologiska vacuumet.

  SvaraRadera
 10. Internkritiken på GePe verkar funka i alla fall:
  http://blogg.gp.se/ledarbloggen/2012/12/29/trangselskatt-inget-trivselprojekt/

  Isitt har även hört av sig till mig för att få ut ett diplom. Han har inget att hämta.

  SvaraRadera