2009-06-17

KRITIK #6!

Stockholms stad och stockholmarna har det inte lätt och det kommer inte att bli bättre de närmaste åren. Många prövningar ligger framför oss. Först har vi Asplunds stadsbibliotek: att det är så tyst i frågan är extremt oroväckande. Heike Hanadas förslag är ett katastrofalt misstag i realiserad form, vilket till slut en del av de ansvariga insåg. En liten räddningsplanka i form av en urspårad ekonomisk kalkyl dök upp, men sedan inte så mycket mer. Tiden går.

Slusseneländet ligger för närvarande i en liknande fas, fast något yngre. "Vinnarförslaget" från Berg/Foster är inte riktigt lika illa som att riva ett djupt sår i det allra heligaste av arkitekturkanon och sedan laga med ett för litet Bamse-plåster, men har ändå sina brister. Det positiva är väl att i all sin slätstrukna mediokrisitet är planen rätt så generell och generisk. Om man rakar av de allra mest pinsamma formuttrycken och motar tillbaka de övergödda kommersiella intressena kan det möjligtvis finnas någon öppen och långsiktig struktur att bygga stad på i ett oerhört komplext och känsligt läge mitt i vår huvudstad. Kanske.

I Förorten är det inte heller frid och fröjd. Resultatet från tävlingen om Årstafältet ligger också bland de offentliga handlingarna. Erik Giudice fick det tveksamma nöjet att bli belönad av Per Kallstenius i detta fall. En smått uppdaterad Hammarby sjöstad i en något snyggare 00-talskonfektion för köpstarka och låtsasdesignmedvetna öfre medelklassare med 1,7 barn och Audi A6, i den mån dom finns kvar nu efter finanskris och downsizade konsultkonton. Precis vad det ännu inte gentrifierade Årsta och Valla behöver! Eller?

Som grädde på moset till detta har lagts en tävling på Skogskyrkogården (se inlägget nedan). Vojne, vojne! Stackars Stockholm! Vi har det inte lätt, eller hur? :-]

Hoppas att ni kan ursäkta oss för att vi möjligtvis är lite introverta den här gången. Men, om ni – som vi – uppskattar bra texter och intressanta, underhållande tankar oavsett form och objekt kan nog resten av världen också eventuellt ha någon behållning även av detta nummer av KRITIK.

--- --- ---

KRITIK #6

Ledare
Dialog – Mark Isitt, Johan Fowelin
Ett Stockholm vid historiens slut – Mikael Askergren
Jan Inghe – Johan Johansson
Samtida bostadsarkitektur, del 1 – Pär Eliaeson
Andersson
Askergren
Slussportarna stängs – Erik Berg
Slussologi
Om exklusivitet – Per Bornstein

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar