2011-03-28

KRITIK #12!



Ledare
NOBIS HOTEL
TRE NIVÅER / Thomas Hellquist
Kolumn: OLA ANDERSSON
RÅDHUSETS TILLBYGGNAD GÖTEBORG
Architexts
TVÅ BIBLIOTEK / Fritz Halvorsen
LANDSARKIVET LUND
Kolumn: ANDRÉ JOHANSSON
Tidskrifter

---

Det var naturligtvis outsägligt intressant att hastigt och lustigt bli indragen i rekryteringsprocessen gällande vår anrika tidskrift Arkitektur:s nya chefredaktör. Om inte annat för att få en ovärderlig inblick i tidskriftens och förlagets verksamhet och rutiner. Hur tänkte dom egentligen? *skakar på huvudet*

Vi kan väl säga såhär: att tidskriften och redaktionen kan uppfattas som amatörmässig och omedveten (som beskrivits i artiklar i tidigare nummer av Kritik) ser jag nu inte nödvändigtvis behöver stamma enbart ur chefredaktörens attityd, även ägaren och förlagets styrelse sitter i den båten. Nog har man varit på en del förvirrade, dåligt förberedda och omotiverade anställningsintervjuer i arkitektbranschen, denna är definitivt på listan.

Alternativen behövs lika mycket nu som tidigare. Det har alltid funnits ett skriande behov av motvikt och komplement till den dominerande tidskriften. Det är ingen tillfällighet att vart och ett av de senare decennierna har fött en rad av alternativa publikationer som belyst svensk arkitektur med annat och olikriktat ljus, från det ljuva 1980-talets Magasin Tessin och Utblick landskap över 1990-talets MaMA till 00-talets Rum och Area samt 10-talets Kritik. Utan tidskriften Arkitektur:s brister och begränsningar hade vi aldrig haft denna dynamiska och fritänkande flora att botanisera i. Gå gärna till lämpligt bibliotek och sök upp rötterna till den svenska arkitekturpublicistiska motståndsrörelsen, det är ett stort nöje!

En för mig central upplevelse i bildandet av min uppfattning kring kritikens roll utspelade sig under en tjänsteresa till Helsingfors kring sekelskiftet (det senaste, alltså). Några finländska kollegor på konferensen diskuterade en nyligen uppförd byggnads tillblivelse. Andemeningen i deras samtal låg här: ”Jo, nu är den prestigefulla och allmänt emotsedda arkitekturen färdigställd, allt vi väntar på nu är kritiken.” Precis så!

2 kommentarer:

  1. Hej Per!

    Min kommentar vänder sig inte direkt till din text ovan, utan är en fråga om en artikel i numret från september 2010. Texten KRITIK Revy: STOCKHOLM WATERFRONT, vem skrev den? Tacksam för svar.
    Mvh Karin

    SvaraRadera
  2. Den skrev jag. Tidigare hade vi osignerade texter i KRITIK Revy, för att sätta fingret på "objektivitet" och "subjektivitet".

    SvaraRadera